Книгата  „История на родовете в с. Терзийско Троянско“ е вече факт

Книгата  „История на родовете в с. Терзийско Троянско“  е  издадена с финансовата помощ на Община Троян по културен календар за 2022 година и тя бе представена  от Анелия Вачкова – секретар на духовната институция. Жителите на селото се запознаха със съдържанието й в деня след Рождество Христово, 26.12. от  14 часа в Народно  читалище „Зора” в село Терзийско

Присъстваха много хора  от селото и града,  потомци на хората,  родени и живели в селото. След представянето  имаше непринуден разговор и допълнителни обяснения от Колю Ралков и Дочо Ковачев, които имат голям принос в запазването на архива на Стана Терзиева. Стана  през далечната 1970  година  започва да събира данни за настоящата книга, която допълнихме до сегашните хора. Има много интересни данни за заселилите се в селото, като много от тях са живели в сегашния квартал „Буковец“, но през 1944 година партизаните запалват общината и архива изгаря, затова е много трудно да се издирят данни за живелите в селото.

Близо година и половина костватна г-жа Анелия Вачкова да продължи делото на Стана Терзиева и да  събере данни и да се запознае с историята на родовете. Тя успява да опознае 7-8 рода  и защо са   разселяни от селото, но  разбира, че  все пак остават по един- двама от синовете.

Също така тя се запознава подробно и разбира защо зетьовете да приемат името на съпругата си. Защото се подхвърлят децата, когато в рода има починали деца и кръщаването им на този, който ги намери.

Трудно, много трудно  е било битието на хората, а и близостта с турското село е още една причина за  проблеми с убийствата и отмъщения от двете страни.

Също така  изследователката на родовете се запознава с много зевзеци и майтапчии, с мъжа , носел името „Сладкия” и т.н

Но всичко това ще научите от книгата, която ще е на разположение и на всички читалища в общината през Новата 2023 година

От читалището в село Терзийско, община Троян благодарят на д-р Йонковски, който много помогна в свързването на миналите поколения със сегашните хора.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button