135 години българско кино

На 13 януари учениците в Средно училище „Васил Левски“ Троян  отбелязаха 135-годишнината  на българското кино.
В СТЕМ-центъра безплатно бяха прожектирани два съвременни български филма – „Петя на моята Петя“ и „Доза щастие“. И двата филма са близки до нас, учениците, и затова всеки отнесе със себе си по малко мъдрост и малко тревога.
Героите наистина успяха да влязат под кожата на нашите съученици – разсмяха ги, разплакаха ги.
Благодарим на Ученическия съвет за новата прекрасна инициатива и се надяваме тези киновечери да се превърнат в традиция.
Денят на прожекциите не бе избран случайно.
На 13 януари всяка година отбелязваме официалния ден на българското кино. На този дата през 1915 г. в столичното кино „Модерен театър“ се е състояла премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант“. Режисьор на кратката няма комедия е Васил Гендов, който играе и главната роля.
Традицията да отбелязваме Деня на българското кино датира сравнително отскоро. След като на 27 декември 2005 г. Министерският съвет обявява датата 13 януари за професионален празник на работещите в киното и официален ден на българското кино, след по-малко от месец, през януари 2006, започва отбелязването на този ден.
Клуб „Медии“ – СУ Васил Левски“, Троян

С понятието българско кино се описва цялата съвкупност от филми, кинофестивали, режисьори, сценаристи и артисти в България. За начало на кинематографията в България се счита заснемането и излъчването на филма на Васил Гендов „Българан е галант“ (1915). От 1915 до 1948 година (когато се национализира кинопроизводството) са създадени 55 филма. По време на отечественофронтовската власт се предпочитат филми с историческа и идеологическа насоченост, като се осъществява строг контрол от държавата и някои филми са спирани или сваляни от екраните. Най-голямото студио по това време е киностудио „Бояна“.

През 1997 г. започва историята на Международния София филм фест, който през 2010 година бе акредитиран  от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти (МФАФП) като фестивал с конкурс за първи и втори игрални филми. София филм фест е включен в класацията на нюйоркското седмично списание „Върайъти“ на 50-те най-добри фестивала, които не бива да се пропускат

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button