Над 17 хиляди граждани от Ловешка област имат издаден ПИК на НАП

Лесно и бързо декларираме доходите си или възстановяваме данъци с ПИК или електронен подпис

Над 17 хиляди граждани от  област Ловеч вече  са подали заявление за издаване на  ПИК на НАП, съобщават от Агенцията за приходите за Троян. Само през миналата година в офиса на приходната агенция в Ловеч са издадени малко над 2600 кода, а през 2021 г. те са почти 2400. С безплатния персонален идентификационен код /ПИК/ на НАП гражданите лесно и бързо могат да декларират доходите си, да заявят ползване на данъчни облекчения или да платят данъчните си задължения чрез виртуалния ПОС на приходната агенция. Декларирането на доходите започва от 10 януари 2023 г., а от началото на март за поредна година ще бъде пусната е-услугата за достъп до предварително попълнена декларация, която ще спести време и усилия на притежателите на ПИК при декларирането на доходите им. Безплатния ПИК на НАП дава възможност и за ползване на 5 % отстъпка от данъка за довнасяне при онлайн деклариране до 31.03.2023 г.
Общият брой е-услуги на приходната агенция, които могат да се използват с ПИК, надхвърля 60. Сред тях са подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения, актуално състояние на трудови договори, подаване на заявления и получаване на удостоверения и други.
Най-новите е-услуги на НАП, достъпни с ПИК, от които могат да се възползват потребителите, са справки за връчени, получени или подадени документи при проверки и ревизии, за приключили или текущи контролни производства, както и възможност за връчване и предоставяне на документи на клиентите на НАП или на трети лица в рамките на контролни производства.
С ПИК на НАП могат да се ползват не само е-услугите на агенцията, а и тези, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 60 общини и други, напомнят от офиса на приходното ведомство в гр. Ловеч. От там напомнят още, че всички самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социалното осигуряване / КСО/ са задължени да подадат годишните си декларации за облагане на доходите само по електронен път / с ПИК или електронен подпис/.
Потребителите, които искат да им бъде издаден персонален идентификационен код от НАП, могат да го заявят с обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700, на имейл: infocenter@nra.bg, по пощата, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg), подържана от Държавна агенция „Електронно управление“.
В заявлението за издаване на ПИК е необходимо потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който ще получи издадения ПИК. От съображения за сигурност, кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.
„Преди старта на данъчно-осигурителната кампания за 2023 г., приканвам гражданите на Ловешка област да се възползват от предоставяните електронни услуги на приходната агенция, чиято цел е максимално да улеснени данъкоплатците при изпълнение на данъчно-осигурителните им задължения и комуникацията им с НАП като цяло.“, призова директорът на офиса на НАП в гр. Ловеч Валентин Вълков.

 

Автор:
Радосвета Коева

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button