Президентът на частно посещение в Ловеч за Цветница

За първи път празника Цветница в Ловеч бе посетен от държавен глава. В неделя, 9 април,  кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова посрещна пред Покрития мост президента на България Румен Радев  и съпругата му Десислава Генчева-Радева, които пристигнаха на частно посещение.
Тримата разгледаха сергиите на баш майсторите, като постоянно бяха спирани от граждани  за разговори и снимки. Първата дама си купи декоративни дървени великденски яйца, президентът обърна внимание на кожените изделия. С майсторите те говориха за проблемите в бранша и за българските традиции.
За първи път на Цветница имаше и други специални гости – десет утвърдени майстори  с демонстрации. На трите площада в града се представиха общо над 100 занаятчии със сергии, като от тях 39 бяха майстори със свидетелства.
Цветница се утвърди като традиционен за Ловеч празник на цветята, изкуствата и занаятите.  Тази година благодарение на новото ръководство на общината той се разви и обогати значително с безброй изяви и събития.
На обяд в неделя след ритуала „По вода“ на пешеходния мост стана ясна коя мома е новата „кумичка“. Това е Биляна Иванова, ученичка от 10 клас на ПЕГ „Екзарх Йосиф  Първи“, която сред танцьорите на ФФ “Елит“ при НЧ „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“ в Ловеч. Момичето танцува от втори клас и е сред изявените участници в състава. Нейното венче плаваше най-бързо по реката, а това според народното поверие е знак на съдбата.
По-късно кметът Корнелия Маринова обяви името на кумичката  от сцената във кв. „Вароша“ и откри празника. Слово за значението и силата на вярата произнесе Ловчанският митрополит Гавриил. Всички майстори с демонстрации пък получиха грамоти, връчени от зам.-кмета Венцислав Христов. Сред официалните лица на празника бе и новоизбраният депутат Милко Недялков.
На два площада в събота и неделя имаше богати фолклорни програми и концерти. На гаровия площад „Инж. Трифон Трифонов“  бяха разположени различни люлки и увеселителни съоръжения.
Празникът тази година със сигурност ще се запомни като по-пъстър и по-разнообразен от всяка друга година.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button