„Всеки сам е ковач на собственото си щастие“

Цветелина Калчева - секретар на Община Троян

Сега ще имате възможност да прочетете как е описала отиващата 2019-та, най-новата и най-млада „метла“ в ръководството на Община Троян, секретаря на администрацията Цветелина Калчева. Нейната служба е административна, много бумаги, човешки взаимоотношения. Всичко това изисква много дипломация, организираност и еврейско търпение.  Но да видим как тя описва житието  си с езика на фолклора

Здравейте  г-жо Калчева,

Честита Коледа! Ако може да ни отговорите чрез езика на българския фолклор каква беше 2019-та за Вас в личен и служебен план?

Цв.Калчева  – Първата поговорка, с която бих описала моята 2019 година, е „Залудо работи, залудо не стой.“  И така неусетно се изтърколиха 12-те месеца, през които се убедих, че „Новата метла чисто мете, ала старата знае и ъглите“ – уважавам опита на хората около мен.
От дете баба ми често ми казваше: „Блага дума железни врата отваря“ и „Два остри камъка брашно не мелят“. Гледам да действам така, а ако мога – да го предам и на околните.
И в крайна сметка „Всеки сам е ковач на собственото си щастие“ (Jeder ist seines Glückes Schmied) – тази немска поговорка е останала дълбоко в съзнанието ми от ученическите години. Колкото повече разчитаме на себе си и търсим промяната в себе си, толкова повече ще сме удовлетворени и щастливи.

Какво ще пожелаете на троянци?

Цв. Калчева – Бъдете здрави, бъдете ковачи на щастието си през новата 2020!

Интервюто взе –  Руслана Попсавова

 

Още по темата за българския фолклор:  „Който сее вятър, жъне бури“

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button