Съобщение от Община Априлци

Забранява продажбата на прясно свинско месо и месни заготовки и месни продукти съдържащи свинско месо без необходимите документи удостоверяващи техния произход

Във връзка с провеждането на традиционния „Празник на сланината и греяната ракия“ в гр. Априлци, предвид усложнената епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) и голямото и значение за здравето на животните, икономическите и социалните последици за обществото, уведомяваме всички местни производители на сланина и търговци от цялата страна предлагащи продукти от животински произход, че са длъжни да извършват дейността си в съответствие с действащото законодателство в областта на безопасността на храните.
Продажбата на свинско месо и месни продукти , върху които не е осъществен ветеринарно-медицински контрол, представляват риск за здравето на консуматорите.
Не трябва да се пренебрегва факта АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, а вирусът на АЧС е изключително устойчив в околната среда и замърсени с него продукти.По този начин месото и месните продукти съдържащи вируса, стават негови преносители по хранителната верига и спомагат за териториалното му разпространение.
Именно поради това, при условията на усложнена епизоотична обстановка за Африканската чума по свинете се забранява продажбата на прясно свинско месо и месни заготовки и месни продукти съдържащи свинско месо без необходимите документи удостоверяващи техния произход.

Source
Община Априлци

Related Articles

Back to top button