Български фестивал на сливата – традицията продължава

На редовната месечна пресконференция бе съобщено  от главен специалист Тереза Георгиева – Отдел „Култура“,  че Български фестивал на сливата тази година ще се състои на 19 и 20 септември. Официално Тереза като отговаряща за културните дейности в общинска администрация бе представена от кмета на Община Троян Донка Михайлова на медиите по време пресконференцията. 

Български фестивал на сливата – традицията продължава
Тереза Георгиева

Георгиева сподели, че  сред всички неочаквани събития, които съпътстват настоящата 2020 г., Община Троян се стреми да спази и част от утвърдените традиции. Традиции, които повдигат духа, носят усещането за общност, развличат и оживяват общината. Една от най-любимите е Български фестивал на сливата. С цялата условност на ситуацията, в която страната се намира през последните месеци, Община Троян се готви за посрещане на приятелите на Фестивала отново през септември. 

Български фестивал на сливата тази година ще се състои на 19 и 20 септември, а ден по-рано – на 18 септември в Троян ще се състои събитие, вплетено във Фестивала, но посветено на десетата годишнина на НД „Традиция“. 

Юбилеен бал „Троянски жур“, конференция, изложба и концерт може да посетят гостите на Троян в петък, 18 септември. Традиционното дефиле, запалване на казана за изваряване на ракията и откриването на Български фестивал на сливата ще са в съботния ден – 19.09. На 20 септември жителите и гостите на общината ще се насладят на откритата сцена и концерт. През настоящата година на откритата сцена участие ще вземат основно местни, читалищни състави, които подготвят с много любов своите изпълнения.  Ще има и гостуващи изпълнители, но ще ги разберем след като бъде обявена програмата за събитието, завърши Тереза Георгиева.

Български фестивал на сливата ще се състои както в Троян, така и в село Орешак, каквато е и дългогодишната традиция.

 

 

Related Articles

Back to top button