Покана за участие в „Улица на занаятите“ 2020

От 18-ти до 20-ти септември 2020 г. Троян ще бъде столица на сливата и сливовата ракия

От 18-ти до 20-ти септември 2020 г. Троян ще бъде столица на сливата и сливовата ракия. Ще се проведе отново БЪЛГАРСКИ ФЕСТИВАЛ НА СЛИВАТА – иновативното културно събитие с повече от 27-годишна история, в чието начало стои прочутият „Празник на сливата и троянската сливова ракия”,  добил популярност и спечелил множество почитатели, както сред  местната общност, така и сред гостите на града и общината.

Празникът пленява с магията и романтиката при приготвянето на сливовия дестилат в домашна среда – запазена марка на Троян. Все по-отчетливо в него зазвучава стремежът да се съхраняват традициите и материалната култура на българите, да се опазва духът на Балкана. Освен атракциите със  сливови изкушения и изваряване на ракия, фактор за това са неповторимата природа на Троянския край, душевността на балканджиите, народното изкуство, занаятите и, разбира се, разнообразната, богата и атрактивна програма на празника. Особен  колорит на събитието придава ”Улицата на занаятите”, на която се любуваме на произведения на майстори занаятчии от Троянско и цялата страна.

Фестивалът популяризира една уникална за региона и страната традиция и запознава много хора с възможностите за културен туризъм и развлечения, които предлага Община Троян. Тук се пази духът на преминалата през вековете традиция и се надгражда постигнатото.

Община Троян организира Български фестивал на сливата с богата развлекателна и фолклорна програма, тематични дегустации и конкурси, атракции за деца. Фестивалът ежегодно присъства в ефира на националните медии, рекламира се активно в социалните мрежи, интернет, чрез външна и печатна реклама, част е от програмата на популярните български туроператори.

Самият текст на Покана за участие в „Улица на занаятите“ 2020 към българските занаятчиите e

„Отправяме покана към Вас да бъдете  част от традиционната „Улица на занаятите“. Задължително условие за участие е да представите произведения на български занаяти и изкуства, да притежавате валидно Майсторско свидетелство или диплома, удостоверяваща квалификация в областта на изкуствата или занаятите. Ако имате възможност да правите демонстрация на Вашия занаят, заявката Ви ще бъде обработена приоритетно.“

 

Източник
Пресцентър на Община Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button