Офицерски бал „Троянски жур“ за пръв път в Троян

На 18 септември в Троян ще се състои събитие, вплетено в Българския Фестивал на сливата, но посветено на десетата годишнина на НД „Традиция-34-ти Троянски полк – Априлци, Троян , Севлиево“. По този повод се срещнахме за повече информация Христо Калистерски – председател на троянския клон.

Той разказа, че  за пръв път в Троян  ще се възстанови офицерски бал . Освен Юбилеен бал „Троянски жур“ ще има конференция, изложба и концерт в петък, 18 септември. На следващият ден ще станем свидели на  възстановка на Дружество „Традиция“ на тема „Троянецът – войник и сливопроизводител“. За разлика от друг път няма да гръмне един патрон.

В петъчния ден от 13:30 ч. ще започне Конференция „150 години Българска Екзархия, държавност и национален идеал“ в Информационно-културен център Троян, етаж 2 с участието на проф. Пламен Павлов.

В 17:00 часа ще бъде открита изложба на първият етаж в ИКЦ.

От  17:30 ч.  ще  станем свидетели на градско увеселение под надслов „Минало и настояще“ – 10 години РК на НД „Традиция“,“Ретро кафе“  и  Юбилеен бал „Троянски жур“с участието на гвардейска част и гвардейски духов оркестър на централния  площад „Възраждане“.  През последните години беше възродена традицията на българското офицерство за провеждането на офицерски бал, но затова ще разкажем по-долу. Но в Троян ще  е по-различно.

По време на бала членовете на  „Традиция“ ще бъдат облечени в униформи от  различни епохи, а придружаващите ги дами ще са облечени в тоалет, който отговаря на историческото  време от което е   униформата на съпруга.

От 19:00 ч. ще има връчване на награди по повод 10-годишнината в Музей на занаятите, а  от  20:00 ч. – Премиера на филма „100 години Дойранска епопея“ – НЧ „Наука – 1870“

На документалния филм за грандиозната възстановка „Дойранъ 1918“, състояла се на 15 септември 2018 г. в Троян (местността Турлата) и реализирана от Регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци, Троян, Севлиево) на Национално дружество „Традиция“ – в чест на 100-годишнината от края на Първата световна война и 150-годишнината от обявяването на Троян за град. Пресъздаваща страховитата Дойранска епопея на Южния фронт през м. септември 1918 г. Едно мащабно дело, постигнато с местни сили, което ще остане в паметта на Троян и троянци и което бе достойно за своя обект – великата Дойранска победа на българското оръжие, немалка заслуга за която имат и момчетата от железния 34-ти пехотен Троянски полк.

С  концерт на Володя Стоянов – подарък от родолюбеца проф.Гаврилов, ще завърши  честванията по случай 10 – годишния юбилей на НД „Традиция“

В събота, 19.09, веднага след дефилето  ще бъде представена възстановката на Дружество „Традиция“ на тема „Троянецът – войник и сливопроизводител“  отново на   централния площад.  Идеята да се покаже, че производството на сливова ракия е занаят и той се учи с годините.

Чуйте блиц интервюто  на Калистерски в звуковия файл по-долу.

Офицерски бал – история

Организацията на бала започва седмици преди самото събитие. Определя се кръга на поканените, вида униформа според церемониала и ранга на почетния гост, менюто, музиката, определят се коменданта и помощниците му. Изпращат се специални, богато украсени покани до градския елит, като поканените цивилни могат да закупят билети за участие в бала. Най-често събраните средства се използват за благотворителни цели – подпомагане на семействата на загинали офицери, построяване и поддържане на военни паметници и др. За самия бал залата се украсява с кокарди и знамена, застилат се бели покривки, кристални чаши и сребърни сервизи с вензела на шефа на полка, портрети на монарха и семейството му. На баловете звучат популярните танци на епохата, изпълнявани от военната музика, или от цивилен оркестър. За провеждането на бала се грижи комендант – висш офицер, някой от заместниците на полковия командир. Няколко млади офицери в бели кители служат за стюарди – посрещат гостите на прага, въвеждат ги в залата и настаняват дамите. На баловете, за разлика от гала-вечерите, не се предвиждат маси с постоянни места за сядане, а само столове покрай стените, на които седят дамите, когато не танцуват.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button