Емоцията да си в най-малкото село на община Троян – Патрешко

Емоцията  да си в Патрешко, най-малкото село на община Троян, бе уникална.
Емоцията да си в най-малкото село на община Троян - Патрешко

Вчера, 21.05.2022 г , се проведе сбор на село Патрешко, което се намира на 570 до 714 метра надморска височина, на около 12 – 15 километра североизточно от град Троян. Бивши и настоящи жители на селото се събраха пред  сградата на  училището за втори път да се повеселят и да си припомнят случки от детството.

Емоцията да си в най-малкото село на община Троян - Патрешко
Марийка Гъбенска, по мъж  Кънева – вдясно
Емоцията да си в най-малкото село на община Троян - Патрешко
Ангел Димовски – вдясно

Идеята за този прекрасен празник е на Ангел Димовски, който е от рода на Иван Димовски – математик, член-кореспондент на БАН и Проф. Христо Димовски – доктор на науките, принос към създаването на съвременните норми за проектиране на канализационни системи и определяне на оразмерителните дъждове.

Емоцията да си в най-малкото село на община Троян - Патрешко
Училището в момента е в ремонт

Той се е заел с нелеката задача да възстанови старото училище или, както го наричат, „Кметството“ на селото, в старата му „дреха“, типична за троянския край и това село. Част от спонсорите и инициативният комитет са още Георги Милев и Георги Лесидренски.

Марийка Гъбенска, по мъж  Кънева
Прекрасните кулинарки от Механа „Кайзер“ и зад тях Филип

За всички гости имаше вкусотии от агнешко, приготвени от кулинарите на механа „Кайзер“ – супа, печено агнешко и десерт. Всичко това бе гарнирано от много музика, народни песни и танци, изпълнени от танцови състави и вокалната група при читалище „Развитие“ – с. Орешак. Озвучаването бе дело на фирма „DYNACORD“. Веселието продължи до късна вечер с изпълнението на инструментална група.

Емоцията да си в най-малкото село на община Троян - Патрешко
Милен Батков – Вдясно

Сред присъстващите бяха и семейството радиолюбители Дора и Донко Митеви, които притежават лична любителска радиостанция и антени с огромни размери, за която Ви разказваме във видеоклипа. Също така се запознахме и с кореняка Милен Батков на 63 години, който живее в Патрешко, откакто се помни. В момента в селото има 10-на кореняци, но според Марийка Гъбенска, по мъж Кънева, те са доста възрастни и само те могат да разкажат за „най-красивото село в България“, както сподели кметският наместник и треньор по ориентиране Иван Беломъжев. Той ежедневно доказва, че който го може, го може.

Патрешко се е превърнало във вилна зона, в която болшинството „новодомци“ са от Плевен, които бяха поканени също и се веселиха с балканджиите.
Емоцията да си в най-малкото село на община Троян - Патрешко

Троянският балкан се вижда като на длан в Патрешко. И както е казал Алеко Константинов – „Опознай Родината, за да я обикнеш“, репортерът на „Троян експрес“ се опита да разгледа част от красотата на това село и го обикна. Защото Патрешко е рай за всички сетива. Леко се диша. Балканът се е раззеленил. Птичките пеят и всичко това те кара да забравиш за сивото ежедневие. Това е мястото, в което може да се връщаш и да виждаш все нови и нови красоти. Землището на селото граничи със землищата на селата Орешак, Белиш и Гумощник, като е имало време, когато е стигало на запад чак до   Троян.Емоцията да си в най-малкото село на община Троян - Патрешко Релефът му е полупланински – редуват се рътлини, валози, „бозалъци“, дълбоки долове и сухи дерета. Само тук-там има сравнително равни площи. Северните склонове са покрити с гъсти букови и дъбови /сега и борови/ гори, из които скита най-различен дивеч, по южните, припечните места са обработваемите имоти. Навремето и тук са се простирали гори, но постепенно били изкоренени за ниви и ливади, както е станало например в местностите Иванцов рът, Крушков рът и Жилковото.
Емоцията да си в най-малкото село на община Троян - Патрешко

В състава на селото влизат около 16 малки махали, сред които са: Троанска махала, Скандалска махала, Йовчевска махала, Кючушка махала, Долна Спасовска, Горна Спасовска, Цоневска махала, Йовевска махала, Минева Къща, Златешка махала и Ралчевска махала.

Емоцията да си в най-малкото село на община Троян - Патрешко
Радиоантените на сем. Митеви

Очаквайте продължение…

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button