Терзийско чества три празника наведнъж

Терзийско чества три празника – 100 години Народно читалище „Зора – 1922 г.“, събор на селото и празник на грънчарското производство в събота,  на 18.06.22г.

Тази година се навършват 100 години от създаването на читалище „Зора-1922“ с. Терзийско. Чрез  тържеството, което се проведе на 18.06 жители и гости  на селото отдадоха своята признателност и почит към тази институция и най вече към множеството деятели и самодейци, отдали голяма част от своя живот, време и труд, за да го има читалището.
През 1922 година в началото на юни Ненко Дочев Коларов от с. Калейца, учител в с. Терзийско и Стойко Христов Дулевски, събрали още осем души и подписали учредителния протокол, които изпратили за потвърждение. През септември същата година, протокола е утвърден. Още същата есен се изнася първата пиеса „ Край мътния поток” от учителите в салона до старото училище През 1923 година се създава и духова музика към читалището.

През 1935 е закупено радио и всяка вечер се събирали тълпи любопитни селяни, които слушали песни и новини.
Идеята  за построяване на нов читалищен дом възниква през  1948 година .Строежът започнал през 19149 година , като има отпуснати за тази цел от   Министерството  на културата 2 милиона лева а 600 000 хиляди са дарени от хората, както и личен труд.  Читалищната сграда е завършена и открита на 15.01.1955 година, а библиотеката заработва още 1923 г.

В продължение на много години в тази сграда се разгръща богата и разнообразна художествена самодейност, както и окаринен оркестър, театър, каза в словото си Анелия Вачкова, майстор-грънчар и секретар на читалището.

„Изказвам вечна признателност и благодарност на всички основатели, дарители, активисти и самодейци – вашите родственици. Тези, които са отдали сили, средства, умения и талант за преуспяване на читалищното дело, завърши словото си секретаря на НЧ“Зора -22″ в Терзийско.

Поздравителни адреси бяха отправени от кмета на селото – Димитрина Станчевска, която поздрави всички присъстващи в  троянското село Терзийско, което чества три празника – 100 години Народно читалище „Зора – 1922 г.“, събор на селото и празник на грънчарското производство и също благодари на дарителите и спонсорите на това събитие. Тя разказа за историята на грънчарството в селото.

Вяра Емилова  – народен представител от 11 Многомандатен избирателен район Ловеч поздрави дългогодишния и успешен кмет със 7 мандата на Терзийско госпожа Димитрина Станчевска и жителите на селото – честни и трудолюбиви, които са чисти  Балканци. Също така изтъкна заслугата на родените в селото видни българи.
Специален гост на празника бе и Областният управител  Виктор Стойчев, който поздрави „за съхранените и предавани на поколенията традиции и български дух и културно наследство. Поздрави ги още, че тачат родовата памет – там скоро предстои да бъде издадена книга за родовете в Терзийско.
Селото е известно наблизо и надалеч в годините с грънчарските си изделия, демонстрации на изработката на които бяха направени днес.
Областният управител пожела на жители и гости на Терзийско никога да не ги напуска огънят на българщината и мисълта и грижата за родното.“

Заместник кметът на Община Троян Ангел Ангелов прочете и поздравителния адрес от Кметът на общината Донка Михайлова.

Други гости на събитието бяха Росен Веселинов- зам.областен управител, общинските съветници Елена Ройнева и инж. Младен Богдански.

Подарък за читалището в Терзийско  бе подготвената програма от самодейците и екипа на Народно читалище „Наука – 1870“ Троян. Формациите на Фолклорния ансамбъл „Траяна“, Дамският хор, акордеонистките Станка Марешка и Валентина Димитрова, китаристът Михаил Пенчев изнесоха богата музикална програма. Калин Димитров  – майсторът на звука  отново допринесе за празника.

Специален подарък за празнуващите бе певицата Виктория Момчилова, която е и снаха на терзиевци.

За най-любознателните имаше и демонстрация на грънчарското колело, а децата рисуваха чинии при майсторката Десислава Банева.

До късна вечер народните хора се виеха на площада пред читалищната сграда.


Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button