Главен майстор на ракията в Троян е инж. Милко Станчев

Главен майстор на ракията за 2022 година  е  директорът на Държавното горско стопанство в Троян Милко Станчев. Това обяви Кметът  Донка Михайлова  минути преди да бъде традиционно  ‘запален“  казанът  за изваряване на ракията в Троян по време на втория ден на 29-то издание на Българския фестивал на сливата. Тя изтъкна, че инж. Станчев е човек, който не само обича природата, но и прави всичко възможно да се опази, изтъквайки проектите, които са изпълнени от служителите на ДГС Троян –  Лесопарк Турлата, кътчета за отдих на Беклемето, Бръмбар на скок и др.

Преди  да бъде извършена тържествената церемония по запалването на казана, жители и гости на града  се върнаха в началото на 20-и век.

Те изгледаха с голям интерес възстановката „Троянецът – войник и сливопроизводител“ представи НД „Традиция“ РК „34-ти пехотен троянски полк „АприлциТроян-Севлиево“. Гостите от Елванген  също останаха възхитени и  от гостоприемството на българите.

Казанджията Стефан Спасов  поясни пред БНР коя е най-благата троянска сливова. „Рецептата за блага ракия е бавно каране на казана. По малко огън и като тръгне ракията, вече само с жарта се действа. Най-благата е престоялата, отлежала ракия. По-блага става, върви най-вече с блажно мезе“.

Имаше  обявени  конкурс за най-добре приготвена домашна сливова ракия. Сливовият медал замина за Пловдив, вторият – за Сливен – Стойчо Димитров , който дари наградата си на ФА „Траяна при Читалище „Наука – 1870“ Троян. Третата награда  спечели художникът Иван Янев от Врабево.

Беше проведено надяждане с люти чушки в Троян. Първата награда спечели Пепа Файн – първа награда, Денислав Стефанов  – втора и Ивайло Николов -трета.

Арт художничката  Ива Пенчева  бе изложила творби от рисувана коприна. Изложбата „Габровска цветна черга от коприна, дърво и хартия“ е финалът на проект.  За децата имаше две ателиета. Едното бе по калиграфия (калиграфия), а другото по керамика.

Гостите на празника опитаха кулинарни изкушения, приготвени със сливи и традиционни местни ястия. Всеки можеше  да опита вкусния качамак на село Чифлик, да повтори от мармалада  на белиосъмки. А за сватбарското жито на село Гумощник се виеше опашка.

Опитаха и прочутата троянска сливова и се насладиха на разнообразната музикална програма.

Бирариите бяха пълни, занаятчиите   – доволни.

На троянската сцена се качиха състави от България.  Те бяха аплодирани горещо от публиката. Имаше гости от Пордим, Нови Искър, Малко Търново, Свищов, с. Югла, с.Горна Росица и др.

Вечерта станахме свидели на мотошествие, което премина през града. Последната спирка бе  пред сградата на Общината. Там малки и големи се наслаждаваха на рева на машините.

Гвоздеят на втория ден от фестивала бе концертът на рокгрупа „Фондацията“,  който е част от турнето „55 години „Щурците“.

През третия ден ни очакват много народни хора и песни, обявяване на печелившите  от традиционната томбола, конкурса за видео и снимки.

11:00ч.  Хоротека за деца – градинката пред Информационно-културен център – Троян;

11:30 ч. Концерт на ФА „Траяна“ при НЧ „Наука-1870 г.“ – гр. Троян;

11:50 ч. Теглене на томболата за голямата награда от фестивала и награждаване на победителите от конкурсите;

12:00 ч. Закриване на фестивала с концерт на „Masters of the dance“ – гр. Перник;

13:00 ч. Хоротека с участието на група за народни танци „Ха, за здраве“ при НЧ „Наука-1870 г.“ – гр.Троян


>

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button