В село Орешак се откри 29-то издание на  Българския фестивал на сливата

В село Орешак  „Големите гайди’ от Пловдив  откриха поредното, 29-то издание на Българския фестивал на сливата, който се нарежда  до подобни събития  в Европа.

Кметът на Община Троян  Донка Михайлова  предаде  символа  на фестивала  – Сливата  на управителя на НИХЗИ Иванка Джабраилова.В село Орешак се откри 29-то издание на  Българския фестивал на сливата

Последва и „запалването“ на казана. тази година с тази чест бе удостоен изпълнителния директор на Винпром  Троян – Михал Капоун.

И на тази церемония присъстваха гостите от Елванген и бяха почерпени  с ракия и сланина

Програмата продължи с изпълненията на Лилия Семкова, Валерия Момчилова и читалищни състави.

Фестивалът е продължение и развитие в нови форми на популярния „Празник на сливата и троянската сливова ракия“, добил през годините популярност и почитатели сред местната общност и гостите на града и общината.

Традиционно празникът се провежда в последната седмица на месец септември. Свързан е с основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти. Събитието дава възможност за изява на любителското творчество и развитието на занаятите, като представя атрактивни демонстрации и ритуали.

Не е случайно, че на етикетите на троянската сливова ракия е изобразен манастир. Именно Троянският манастир е мястото, където се е родила традицията за изваряване на сливова ракия.
Тайните, дори тайнствени процедури за производството на „живата вода“ по-късно преодолели стените на манастира и се разпространили в Троянския регион.

С уважение и отговорност жителите на Орешак продължават да запазват и развиват тази традиция и организират всяка последна събота на месец септември  този фестивал.
За да бъде празникът пълен, организаторите  от Община Троян и Националното изложение на художествените занаяти провеждат  конкурс: за най-добре приготвена домашна сливова ракия

За доброто настроение на гостите на празника е подготвена  разнообразна музикална програма и много изненади.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button