Предложение за брак, башмайстор на сланина е жена и още много емоции на 7-то издание на Празника на сланината и греяната ракия в Априлци

За седма поредна година в Априлци се проведе празник на сланината и греяната ракия.

Празникът е много характерен за този край на България, защото това е много важна храна за балканджиите.
Всяка година жителите се надпреварват кой ще направи най-хубавата гозба или готвено мезе със сланина. Бабите от Априлци казват, че сланината е екологично чиста. Те се чувстват здрави и във форма благодарение на мезето.
Тайната на хубавата сланина е да се прави от не много дебело, младо прасе, което преди това е хранено с трева, коприва, ябълки и картофи.
Тази година гвоздея на програмата бе предложението за брак >Тревненец, живеещ въе Варна предложи брак на приятелката си. Това бе изненада за всички присъстващи на събитието. Мигът бе неописуем. Райко Кирилов, който и тази година пя на празника, сподели,че за пръв път е свидетел она такъв мил момент. Младите поведоха хорото. А танците не спираха. Малко и голямо беше на извитите 5-6 ката хора.
И тази година инж.Иванка Църова от името на журито обяви наградените. А г-н Савов(Електроника и Софтуер ООД), който бе осигурил наградния фонд връчваше наградите.
Прасенецето отиде при Мария Мондешка от Априлци.
Останалите наградени са
Ястие със сланина
1.Елена Петкова
2.Илияна Малчева
Цонка Михайлова
3.Стойка Витанова
Любка Печева

МЕЗЕ
1. Пенко Пенков

Ракия
1.Нанко Комито

ЗА доброто настроение се погрижиха още оркестър за народна музика и песни“Развитие“ Стражица, „Зевзеци“ Лесидрен, ТС ‘Росна Росица“
За отбелязване е и организацита на движение послучай празника. За разлика от друг път нямаше струпани коли на центъра. Колите се оставяха на специални паркоместа в началото на Ново село. Априлските и троянските полицаи се грижена за да няма проблеми.

Видео и фороматериали от събитието ще намерите на нашата Фейсбук страница

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button