Българският фестивал на сливата е част от Европейските дни на наследството

Българският фестивал на сливата в Троян  и Орешак е включен в календара за Европейските дни на наследството, съобщават от Министерството на културата.

С над 300 събития събития на територията на цялата страна, България за пореден път ще се включи през 2021 г. в Европейските дни на наследството.

Троянският фестивал, който се провежда и в Националното изложение на художествените занаяти  и изкуства (НИХЗИ) Орешак, дава възможност за развитие на една доказана и приета от местната общност традиция. Обединява традиционен поминък – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти, занаяти и творчество – запазена марка за Троян и населените места в общината. Предоставя възможност за провеждане на образователна линия в областта на сливопроизводството и опазване на природната среда, пише в прессъобщението.

Създава атрактивна туристическа дестинация и засилва ролята на културата за обогатяване на живота на общността.

Други мероприятия свързани с  Европейските дни на наследството са: Празници на изкуствата „Аполония“, Фестивал на старите занаяти, Фестивал на смокиново сладко и дъмги, Фестивал на чушката и домата, традиционните храни и занаяти. ”Европейски дни на наследството в РИМ“ – Стара Загора, Откриване на изложба „Луксът на XIX в.” – гостуваща изложба от РИМ – Бургас и др.
Националният календар за тях можете да видите ТУК

Програмата за фестивала  може да видите:

Българският фестивал на сливата отново

Български фестивал на сливата – с. Орешак

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button